Serowo- dyniowe racuszki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Serowe racuszki do dość popularne danie. Są szybkie w przygotowaniu, pyszne, kojarzące się z kuchnią maminą, czy babciną. Dziś polecam ich moją wersje. Jesienią nie mogło zabraknąć w nich dyni. Dodatkowo skórka nadaje im pysznego pomarańczowego aromatu.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 500 gram sera twarogowego (może być mielony),
    • 4 jajka,
    • 1,5 szklanki kaszy manna,
    • 3 łyżki cukru pudru,
    • ¾ szklanki gęstego puree z dyni,
    • Około 2-3 łyżki skórki pomarańczowej,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli
    Dodatkowo:
    • Mąka do obtoczenia,
    • Olej do smażenia.
    • Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Serowo- dyniowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1. Ser, żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz puree umieszczamy w misce.
  • dodanie kaszy 2. Składniki dokładnie miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy kaszę. Ponownie miksujemy.
  • dodanie białek 3. W oddzielnej misce umieszczamy białka. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno
  • dodanie skórki 4. Ubite białka łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową.
  • formowanie 5. Tak przygotowaną masę nabieramy łyżką. Porcje ciasta delikatnie obtaczamy w mące. Jednocześnie formujemy kulkę.
  • smażenie z pierwszej strony 6. Powstałe kulki spłaszczamy i wykładamy na rozgrzany olej.
  • smażenie z drugiej strony 7. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
    Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Przed podaniem racuszki delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować