Racuszki dyniowe

5 (169 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mają piękną złotą barwę i przy tym są bardzo smaczne :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    200 g musu z dyni (u mnie z dyni marynowanej)
    2 jajka
    1 -2 łyżki cukru
    3-4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta cynamonu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuszki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem, oraz mus z dyni wymieszany z jogurtem. Wszystko zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z resztą składników. (Ciasto ma być gęste).
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i kłaść po 2 łyżki ciasta tworząc zgrabne placuszki. Odwrócić na drugą stronę i usmażyć na złoty kolor. Racuszki dokładnie osączyć na papierowym ręczniku. Podawać np. z owocami, polane syropem klonowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować