Sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw pieczemy biszkopta .
Oddzielamy żółtka od białek.
2.Białka ubijamy dodając szczyptę soli, jak dobrze ubite wsypujemy po łyżce cukru, dalej ubijamy, następnie po jednym żółtku nie przestajemy ubijać.
3.Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy za sobą i przesiewamy do masy jajecznej, wszystko razem delikatnie mieszamy.
Całość wylewamy na blaszkę (38x27) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 min. w 180 st. C
4.Gdy ostygnie przecinamy wzdłuż.
Masa serowa:
Przygotować odpowiedniej wielkości rondel, (wystarczy 2 i1/2 l)
W dwóch łyżkach sera i 100 ml mleka rozpuścić budynie ,resztę sera i Kasię przełożyć do rondla, podgrzewać na małym ogniu, dodać jajka i cukier, jak już się wszystko ładnie połączy wlać rozmieszany budyń, mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty.
5.Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkoptu, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte.
6.Dociskamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim przypadku, smarujemy gotową masą z puszki:)
Po całkowitym wystudzeniu placka, wsadzamy go lodówki.
Komentarze