Sernik z masłem orzechowym na spodzie z ciasteczek owsianych, pokryty zapieczoną czekoladą

0 (0 ocen)

Pięknie prezentujący się, wysoki sernik z masłem orzechowym. Spód z ciasteczek owsianych, a na wierzchu pieczona czekolada. Odpowiedni dla kulinarnych amatorów :)

Składniki:

  • spód:
    250 g ciasteczek owsianych (moje są firmy SAN – „Złotokłose”)
    100 g posiekanej gorzkiej czekolady
    50 g masła, w temperaturze pokojowej

    masa serowa:
    500 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    3 jajka
    3 żółtka
    200 g cukru
    125 ml gęstej kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
    250 g gładkiego masła orzechowego

    polewa:
    250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
    50 g posiekanej gorzkiej czekolady
    50 g posiekanej mlecznej czekolady
    30 g brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciasteczka owsiane

Sernik z masłem orzechowym na spodzie z ciasteczek owsianych, pokryty zapieczoną czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) SPÓD:
    wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). masę ciasteczkową wyłożyć na dno i boki tortownicy (do połowy ich wysokości), wyrównać.
    odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

    2) MASA SEROWA:
    wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę. nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. masę serową wylać na spód z ciastek.
    piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty i sprężysty z wierzchu. w międzyczasie przygotować polewę na wierzch.

    3) POLEWA:
    wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.
    upieczony sernik wyjąć z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
    wystudzony sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić w lodówce. ( jedni mówią, że przez noc; mi wystarczyły dwie godzinki).

    +w Biedronce są herbatniki w polewie czekoladowej-widoczne na zdjęciu. kuleczki będą dobrze wyglądały jako ozdoba!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować