Sernik z masłem orzechowym na spodzie z ciasteczek owsianych, pokryty zapieczoną czekoladą

  • wyświetlono: 193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pięknie prezentujący się, wysoki sernik z masłem orzechowym. Spód z ciasteczek owsianych, a na wierzchu pieczona czekolada. Odpowiedni dla kulinarnych amatorów :)

ze smakiem

Składniki

spód:
250 g ciasteczek owsianych (moje są firmy SAN – „Złotokłose”)
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g masła, w temperaturze pokojowej

masa serowa:
500 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 jajka
3 żółtka
200 g cukru
125 ml gęstej kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
250 g gładkiego masła orzechowego

polewa:
250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g posiekanej mlecznej czekolady
30 g brązowego cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z masłem orzechowym na spodzie z ciasteczek owsianych, pokryty zapieczoną czekoladą

  • 1. 1) SPÓD:
    wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). masę ciasteczkową wyłożyć na dno i boki tortownicy (do połowy ich wysokości), wyrównać.
    odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

    2) MASA SEROWA:
    wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę. nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. masę serową wylać na spód z ciastek.
    piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty i sprężysty z wierzchu. w międzyczasie przygotować polewę na wierzch.

    3) POLEWA:
    wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.
    upieczony sernik wyjąć z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
    wystudzony sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić w lodówce. ( jedni mówią, że przez noc; mi wystarczyły dwie godzinki).

    +w Biedronce są herbatniki w polewie czekoladowej-widoczne na zdjęciu. kuleczki będą dobrze wyglądały jako ozdoba!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieczekoladasernikciasteczka owsianeowsianemasło orzechowesernik czekoladowysernik orzechowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z masłem orzechowym

Dodane przez: Goszka

Sernik z masłem orzechowym

Posmak masła orzechowego nie jest...

Sernik na spodzie z biszkoptów

Dodane przez: dorota20w

Sernik na spodzie z biszkoptów

puszysty, rewelacyjny w smaku sernik,...

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Dodane przez: chilijemy

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Sernik to ulubione ciasto mojego...

Energetyczne kulki owsiane z masłem orzechowym

Dodane przez: kasia_m86

Energetyczne kulki owsiane z masłem orzechowym

Bardzo zdrowy zamiennik słodyczy....

Dietetyczne serniczki

Dodane przez: becia89

DIETETYCZNE SERNICZKI NA SPODZIE Z PŁATKÓW...

Danie niskokaloryczne, dla wszystkich,...

Sernik chałwowy z masłem orzechowym

Dodane przez: Lolcz

Sernik chałwowy z masłem orzechowym

Jeśli lubicie prawdziwy smak sernika,...