Sernik z gotowanymi jabłkami w syropie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

sernik to podstawa

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    250 g - mąki
    1 łyżeczka - proszku do pieczenia
    ½ kostki - masła
    100 g - cukru pudru
    1 - jajko
    2 łyżki - gęstej śmietany
    powidła śliwkowe

    Beza kokosowa:
    4 - białka
    szczypta soli
    1 szklanka - cukru
    100 g - wiórków kokosowych

    Masa serowa:
    1½ kg - sera białego
    350 g - cukru pudru
    2 łyżki - cukru waniliowego
    1 - kisiel cytrynowy
    2½ łyżki - mąki kartoflanej
    2 - jajka
    4 - żółtka
    ½ kostki - masła
    2¾ szklanki - mleka
    3 łyżki - kwaśnej gęstej śmietany

    Jabłka w syropie:
    8 - średnich jabłek
    ½ l - wody
    750 g - cukru
    kilka goździków
    kawałek kory cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z gotowanymi jabłkami w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka w syropie:Jabłka obrać, przekroić na pół. Wykroić gniazda nasienne. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać goździki i cynamon.
    Do wrzącego syropu włożyć jabłka i gotować na wolnym ogniu – mają być szkliste, lecz nie wolno ich rozgotować. Wyjąć na talerz, przestudzić.

    Ciasto:Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać cukier puder. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem. Następnie zarobić ciasto rękoma. Gotowe rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (34x25 cm, wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia). Cienko posmarować powidłami.

    Ser:Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, kisiel, mąkę kartoflaną i śmietanę. Wybić jajka, dodać żółtka (białka będą potrzebne do bezy) oraz miękkie masło. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Porcjami dolać gorące mleko – masa wyjdzie dość rzadka. Przelać na ciasto posmarowane powidłami.

    Ułożyć jabłka z syropu. Jabłka delikatnie wcisnąć w masę serową. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C.

    Beza:Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, utrwalić cukrem. Na samym końcu wmieszać wiórki kokosowe. Wyłożyć na upieczony sernik, szpatułką zrobić „góry i doliny”. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C – aż wierzch się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować