Sernik „krople rosy” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x36.
2.Piana: Białka ubić z cukrem, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.
3.Ser: Ser zmielić 2 razy. Jajka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym do białości. W osobnej misce utrzeć zmielony ser i mleko. Dodać do masy jajecznej. Ciągle ucierając, dodać olej i olejek cytrynowy. Na końcu wsypać budynie. Delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę i piec ok. 40 min w temperaturze 170-180°C. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika, wylać na niego przygotowaną pianę i piec kolejne 15 minut.
Porady
Rada: Pianę ubić dopiero przed planowanym wyjęciem sernika z piekarnika.
Komentarze