Sernik „krople rosy”

4.49 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezwykły sernik.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki pszennej
    • 10 dag margaryny
    • 1 łyżka smalcu
    • 1 całe jajko
    • 2 żółtka
    • 10 dag cukru pudru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Piana:
    • 6 białek
    • ½ szklanki cukru kryształu
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Ser:
    • 1 kg sera
    • 4 żółtka
    • 2 całe jajka
    • 2 budynie waniliowe
    • 1 i ½ szklanki mleka
    • ½ szklanki oleju
    • 1 szklanka cukru kryształu
    • Cukier waniliowy
    • Olejek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik „krople rosy” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x36.
  • 2. Piana: Białka ubić z cukrem, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.
  • 3. Ser: Ser zmielić 2 razy. Jajka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym do białości. W osobnej misce utrzeć zmielony ser i mleko. Dodać do masy jajecznej. Ciągle ucierając, dodać olej i olejek cytrynowy. Na końcu wsypać budynie. Delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę i piec ok. 40 min w temperaturze 170-180°C. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika, wylać na niego przygotowaną pianę i piec kolejne 15 minut.

Porady

Rada: Pianę ubić dopiero przed planowanym wyjęciem sernika z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować