Sernik z Ryżem

5 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Delikatny , smakowity i inny serniczek. Polecam każdemu kto lubi sernik :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Masa Serowa
    * 750 g sera (najlepiej sernikowego, z wiaderka)
    * 100 g ugotowanego na mleku ryżu (waga przed gotowaniem)
    * 3 jajka
    * 3 łyżki likieru Cointreau (ewentualnie innego alkoholu o wyraźnym smaku - rum, malibu, amaretto)
    * 1 szklanka cukru
    * 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
    * 40 g miękkiego masła
    * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    * 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
    * 2 płaskie łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na mleku ok 20 minut (powinien być bardzo miękki, a nawet rozgotowany). Odstawiamy do przestygnięcia, jednak ryż nie powinien być zbyt zimny, ponieważ wówczas może się zbić w bryłę, i ciężko będzie go rozmieszać z masą serową.
    Ser miksujemy z masłem, mąką i cukrem a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Sernik pieczemy ok 70 minut a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy go w nim jeszcze godzinę. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy na kilka godzin do przestygnięcia a następnie polewamy go śmietaną wymieszaną z cukrem. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny.
    Smacznego :)

Porady

Można przyrządzić go również bez alkoholu i kokosa , wychodzi również bardzo smaczny :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować