Sernik z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na mleku ok 20 minut (powinien być bardzo miękki, a nawet rozgotowany). Odstawiamy do przestygnięcia, jednak ryż nie powinien być zbyt zimny, ponieważ wówczas może się zbić w bryłę, i ciężko będzie go rozmieszać z masą serową.
Ser miksujemy z masłem, mąką i cukrem a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Sernik pieczemy ok 70 minut a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy go w nim jeszcze godzinę. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy na kilka godzin do przestygnięcia a następnie polewamy go śmietaną wymieszaną z cukrem. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny.
Smacznego :)
Porady
Można przyrządzić go również bez alkoholu i kokosa , wychodzi również bardzo smaczny :)
Komentarze