Sernik z ryżem, jabłkami i żurawiną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Serniki można zrobić na wiele sposobów. Moja propozycja , to doskonały , wilgotny deser.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr mleka
    200 g ryżu

    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 kg sera ( wiaderko )
    4 jabłka
    słoiczek żurawiny ( własnej roboty )

    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik z ryżem, jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na mleku. Białka ubić na pianę usztywniając łyżką cukru.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać do żółtek olej i dalej ucierać. Dodać ugotowany ryż i ser z wiaderka. Na koniec wszystko połączyć z pianą z białek.
  • 2. Połowę masy wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Poukładać , wcześniej obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Wysypać połowę żurawiny.
    Wszystko przykryć pozostałą masą.
    Pieczenie 180 stopni - 1godz 40 min.
  • 3. Z cukru pudru i wody zrobić lukier. Wystudzone ciasto polać lukrem i posypać żurawiną. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż Sery Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować