Orzeźwiający sernik na zimno, słodko- kwaśny z nutą mięty, w sam raz na letnie upały.
Składniki:
Tortownica 26 cm
Masa serowo-miętowa:
serek waniliowy słodzony (wiaderko 1 kg)
galaretka agrestowa
2 łyżki żelatyny
400 g jogurtu naturalnego greckiego
25 kropli ekstraktu z mięty
barwnik spożywczy zielony
Masa jabłkowo-cytrynowa :
600 g jabłek (u mnie papierówki)
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
galaretka cytrynowa
1 łyżka żelatyny
200 g jogurtu naturalnego greckiego
1 duża cytryna
Dodatkowo :
opakowanie 150 g okrągłych biszkoptów
pół tabliczki gorzkiej czekolady
listki mięty
Sernik jabłko-mięta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy , obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki, podlewamy wodą na patelni lub w rondlu z grubym dnem, przykrywamy nakrywką i dusimy, aż się rozpadną.Dodajemy cukier i smażymy odkryte ok. 10-15 minut, często mieszając.mus jabłkowy odstawimy i studzimy.
2.Galaretki rozpuszczamy (każdą osobno ) w 200 ml wody i też studzimy.
Żelatynę zalewamy w dwóch naczyniach chłodną wodą i wstawiamy do gorącej, żeby się całkowicie rozpuściła.
Cytrynę szorujemy i parzymy , ocieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
3.200 ml jogurtu miksujemy z cytrynową galaretką, dodajemy zimny mus jabłkowy, skórkę z cytryny, sok, a na koniec żelatynę (1 łyżkę ).
Jeśli uważamy , że masa jest za mało słodka, możemy dodać cukier puder do smaku.
Masę wkładamy na chwilę do lodówki.
4.400 ml jogurtu miksujemy z zieloną galaretką, dodajemy serek po łyżce, ciągle miksując.
Na koniec wlewamy kilkanaście kropli barwnika zielonego oraz ekstrakt z mięty. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
5.W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami.
Wlewamy masy na przemian na środek formy, aby utworzyć efekt zebry.
Wkładamy deser do lodówki, na kilka godzin do stężenia.
Dekorujemy wiórkami czekolady i listkami mięty.
Porady
Mus jabłkowy najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Komentarze