Sernik jabłko-mięta

0 (0 ocen)

Orzeźwiający sernik na zimno, słodko- kwaśny z nutą mięty, w sam raz na letnie upały.

Składniki:

  • Tortownica 26 cm

    Masa serowo-miętowa:
    serek waniliowy słodzony (wiaderko 1 kg)
    galaretka agrestowa
    2 łyżki żelatyny
    400 g jogurtu naturalnego greckiego
    25 kropli ekstraktu z mięty
    barwnik spożywczy zielony

    Masa jabłkowo-cytrynowa :
    600 g jabłek (u mnie papierówki)
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki wody
    galaretka cytrynowa
    1 łyżka żelatyny
    200 g jogurtu naturalnego greckiego
    1 duża cytryna

    Dodatkowo :
    opakowanie 150 g okrągłych biszkoptów
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik jabłko-mięta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy , obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki, podlewamy wodą na patelni lub w rondlu z grubym dnem, przykrywamy nakrywką i dusimy, aż się rozpadną.Dodajemy cukier i smażymy odkryte ok. 10-15 minut, często mieszając.mus jabłkowy odstawimy i studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy (każdą osobno ) w 200 ml wody i też studzimy.
    Żelatynę zalewamy w dwóch naczyniach chłodną wodą i wstawiamy do gorącej, żeby się całkowicie rozpuściła.
    Cytrynę szorujemy i parzymy , ocieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
  • 3. 200 ml jogurtu miksujemy z cytrynową galaretką, dodajemy zimny mus jabłkowy, skórkę z cytryny, sok, a na koniec żelatynę (1 łyżkę ).
    Jeśli uważamy , że masa jest za mało słodka, możemy dodać cukier puder do smaku.
    Masę wkładamy na chwilę do lodówki.
  • 4. 400 ml jogurtu miksujemy z zieloną galaretką, dodajemy serek po łyżce, ciągle miksując.
    Na koniec wlewamy kilkanaście kropli barwnika zielonego oraz ekstrakt z mięty. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 5. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami.
    Wlewamy masy na przemian na środek formy, aby utworzyć efekt zebry.
    Wkładamy deser do lodówki, na kilka godzin do stężenia.
    Dekorujemy wiórkami czekolady i listkami mięty.

Porady

Mus jabłkowy najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować