Nieziemsko pyszne bułeczki , które idealnie pasują na drugie śniadanie dla naszych pociech .Jak również jako pyszny dodatek do popołudniowej kawy.Smak ,który ciężko opisać .
1 godz. 10 min
Składniki:
ciasto :
320 ml mleka ,5 łyżek cukru , 1 łyżeczka soli , 2 jajka , 5 szkl. maki pszennej , 4 łyżki roztopionego masła , 14 g. suchych drożdży lub 30 g. świeżych .
farsz : To ulubiony dżem ,( ja zrobiłam z jagodowego dżemu własnej roboty ) może być nutella , prażone jabłka etc.
składniki na ok 25 bułek
Serduszka dla julki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszystkich składników wyrobić elastyczne , sprężyste ciasto ( będzie odchodzić od dłoni ) . Nie należy dosypywać dodatkowo mąki . Jeżeli używamy świeżych drożdży najpierw robimy zaczyn . Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu . Ciasto podwoi swoją objętość ok.15 min . Po tym czasie ciasto podzielić na 22-25 równych części , formować kulki . Każdą rozwałkować jak placek na domowy makaron.Na wierzchu rozsmarować "farsz". Zwijać jak naleśniki ,następnie składać na pół . Bardzo ostrym nożem przeciąć go w połowie , zostawić od góry nieprzecięte 2 cm .Wywinąć na boki rozcięte części , tak aby otrzymać kształt serca . Ułożyć na blasze w dużych odstępach, ponieważ rosną duże , ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok 20 min . przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka , będą ładnie rumiane . Piec w temp, 180 stopni ok 12-15 min . Wystudzić na kratce ,aby odparowały .
Komentarze