To danie sprawiło, że moje dzieci polubiły tak nietypowe warzywo jakim jest seler:)
60 min
Składniki:
selery
kiełbasa krakowska/żywiecka
boczek (ja używam wędzonego)
cebula (najlepiej duża - wielkości selera)
ser żółty (najlepiej okrągły - wielkości selera)
przecier pomidorowy
sól
pieprz
Do przygotowania dodatkowo jajka, bułka tarta, sól, pieprz oraz olej do smażenia
Selery smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selery obieramy i kroimy w plastry
2.Plastry grubości max. 5 mm.
3.Pomiędzy dwa plastry kładziemy po plasterku: sera, boczku, cebuli i kiełbasy. Smarujemy przecierem pomidorowym (ja nakładam na cebulę) i posypujemy solą oraz pieprzem do smaku.
4.Całość obtaczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej (jak kotlety, trzeba tylko uważać, żeby się nie "rozjechało").
5.Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony aż się zrumieni,
6.następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do ok 165 st. C. Można też dłużej smażyć na patelni, wtedy nie trzeba używać piekarnika.
Porady
Podczas smażenia uważamy, żeby selery się nie "rozjechały". Przewracając na drugą stronę najlepiej użyć dwóch łopatek.
Komentarze