Selery smażone

4.97 (181 ocen)

  • 60 min

To danie sprawiło, że moje dzieci polubiły tak nietypowe warzywo jakim jest seler:)

  • 60 min

Składniki:

  • selery
    kiełbasa krakowska/żywiecka
    boczek (ja używam wędzonego)
    cebula (najlepiej duża - wielkości selera)
    ser żółty (najlepiej okrągły - wielkości selera)
    przecier pomidorowy
    sól
    pieprz
    Do przygotowania dodatkowo jajka, bułka tarta, sól, pieprz oraz olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.97 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Selery smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • plastry selera 1. Selery obieramy i kroimy w plastry
  • taką grubość powinny mieć plastry selera (max. 5 mm) 2. Plastry grubości max. 5 mm.
  • wszystkie składniki pomiędzy plastrami selera 3. Pomiędzy dwa plastry kładziemy po plasterku: sera, boczku, cebuli i kiełbasy. Smarujemy przecierem pomidorowym (ja nakładam na cebulę) i posypujemy solą oraz pieprzem do smaku.
  • selery w panierce 4. Całość obtaczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej (jak kotlety, trzeba tylko uważać, żeby się nie "rozjechało").
  • smażymy na rozgrzanym oleju 5. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony aż się zrumieni,
  • 15 minut w piekarniku 6. następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do ok 165 st. C. Można też dłużej smażyć na patelni, wtedy nie trzeba używać piekarnika.

Porady

Podczas smażenia uważamy, żeby selery się nie "rozjechały". Przewracając na drugą stronę najlepiej użyć dwóch łopatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować