Schab z pomarańczą

4.49 (169 ocen)

Soczyste miesko o delikatnym smaku pomaranczy na odmiane.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kosci
    100 gr szynki szwardzwalskiej(plastry)
    1 duza pomarancza
    sok z jednej pomaranczy
    starta skorka z jednej pomaranczy
    sol,majeranek,rozmaryn
    pol szklanki bialego wina
    rekaw do pieczenia
    sznurek do miesa
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab nacinamy na 1 cm plasterki(nie do konca,maja wyjsc tzw.kieszonki),solimy,posypujemy majerankiem i zmielonym rozmarynem,na koncu polewamy sokiem z pomaranczy i skorka,tak przygotowany odstawiamy na okolo 2 godziny do lodowki(ja zwykle na cala noc)po czym odsaczamy z soku(nie wyrzucamy soku).Pomarancze kroimy na plastry,ktore kroimy jeszcze przekrawamy na pol.W kazda kieszonke wkladamy plastry szynki oraz polowki pomaranczy.Tak przygotowany schab sznurujemy i wkladamy do rekawa do pieczenia,wino mieszamy z sokiem z marynaty i polewamy nim schab w rekawie,i spinamy rekaw pieczemy w 180° 60' Gotowy kroimy w plastry wedlug naciecia.

Porady

Podczas pieczenia powstanie sos,ktory mozna zagescic odrobina maki i polac nim mieso,jezeli bedzie go malo wystarczy dodac troszke soku z pomaranczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować