Soczyste miesko o delikatnym smaku pomaranczy na odmiane.
Składniki:
1 kg schabu bez kosci
100 gr szynki szwardzwalskiej(plastry)
1 duza pomarancza
sok z jednej pomaranczy
starta skorka z jednej pomaranczy
sol,majeranek,rozmaryn
pol szklanki bialego wina
rekaw do pieczenia
sznurek do miesa
Schab z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab nacinamy na 1 cm plasterki(nie do konca,maja wyjsc tzw.kieszonki),solimy,posypujemy majerankiem i zmielonym rozmarynem,na koncu polewamy sokiem z pomaranczy i skorka,tak przygotowany odstawiamy na okolo 2 godziny do lodowki(ja zwykle na cala noc)po czym odsaczamy z soku(nie wyrzucamy soku).Pomarancze kroimy na plastry,ktore kroimy jeszcze przekrawamy na pol.W kazda kieszonke wkladamy plastry szynki oraz polowki pomaranczy.Tak przygotowany schab sznurujemy i wkladamy do rekawa do pieczenia,wino mieszamy z sokiem z marynaty i polewamy nim schab w rekawie,i spinamy rekaw pieczemy w 180° 60' Gotowy kroimy w plastry wedlug naciecia.
Porady
Podczas pieczenia powstanie sos,ktory mozna zagescic odrobina maki i polac nim mieso,jezeli bedzie go malo wystarczy dodac troszke soku z pomaranczy.
Komentarze