Sałatka z kurczakiem w parmezanie, bakłażanem i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kurczak w panierce z parmezanu i świeżych ziół, grillowany bakłażan, roszponka, pomidorki koktajlowe i mozzarella, a wszystko to zwieńczone odrobiną octu balsamicznego i oliwy.

  • 30 min

Składniki:


  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1 mały bakłażan
    40 g parmezanu + mały kawałek do posypania
    ok. 15 pomidorków koktajlowych
    50 g roszponki
    1 jajko
    1 kulka mozzarelli
    2 garści listków świeżej bazylii
    1 garść listków świeżego oregano
    3 kromki chrupkiego pieczywa
    odrobina mleka
    3-4 łyżki mąki
    oliwa z oliwek
    2 łyżeczki octu balsamicznego
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kurczakiem w parmezanie, bakłażanem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera wrzucamy połamany chrupki chleb, parmezan pokrojony na mniejsze kawałki i świeże zioła. Wszystko rozdrabniamy przez około minutę, tak aby powstała panierka. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie każdą kostkę oprószamy mąką, maczamy w jajku rozbitym z odrobiną mleka i soli, a na końcu obtaczamy w panierce. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Bakłażany kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy je oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, a następnie smażymy na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Ugrillowane plasterki bakłażana kroimy na ćwiartki i wrzucamy je do dużej miski, dodajemy usmażonego kurczaka. Mozzarellę dzielimy rekami na małe kawałki, a pomidorki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski. Dodajemy roszponkę. Z 2 łyżeczek oliwy i 2 łyżeczek octu balsamicznego przygotowujemy sos, który dolewamy do miski i całość dokładnie mieszamy. Pozostały parmezan ścieramy na tarce i posypujemy nim sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować