Kurczak w panierce z parmezanu i świeżych ziół, grillowany bakłażan, roszponka, pomidorki koktajlowe i mozzarella, a wszystko to zwieńczone odrobiną octu balsamicznego i oliwy.
30 min
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mały bakłażan
40 g parmezanu + mały kawałek do posypania
ok. 15 pomidorków koktajlowych
50 g roszponki
1 jajko
1 kulka mozzarelli
2 garści listków świeżej bazylii
1 garść listków świeżego oregano
3 kromki chrupkiego pieczywa
odrobina mleka
3-4 łyżki mąki
oliwa z oliwek
2 łyżeczki octu balsamicznego
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Sałatka z kurczakiem w parmezanie, bakłażanem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do blendera wrzucamy połamany chrupki chleb, parmezan pokrojony na mniejsze kawałki i świeże zioła. Wszystko rozdrabniamy przez około minutę, tak aby powstała panierka. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie każdą kostkę oprószamy mąką, maczamy w jajku rozbitym z odrobiną mleka i soli, a na końcu obtaczamy w panierce. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Bakłażany kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy je oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, a następnie smażymy na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Ugrillowane plasterki bakłażana kroimy na ćwiartki i wrzucamy je do dużej miski, dodajemy usmażonego kurczaka. Mozzarellę dzielimy rekami na małe kawałki, a pomidorki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski. Dodajemy roszponkę. Z 2 łyżeczek oliwy i 2 łyżeczek octu balsamicznego przygotowujemy sos, który dolewamy do miski i całość dokładnie mieszamy. Pozostały parmezan ścieramy na tarce i posypujemy nim sałatkę.
Komentarze