Tabbouleh to rodzaj arabskiej sałatki, której głównym składnikiem jest kasza bulgur. W mojej lekko zmienionej wersji wykorzystałam kaszę jaglaną. Idealna jako drugie śniadanie bądź lekka kolacja.
20 min
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka bulionu(może być z kostki)
1 pomidor
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 ogórka szklarniowego
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego z białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
kolendra
natka pietruszki
Sałatka z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki sosu mieszamy w filiżance. Na łyżce oliwy szklimy kaszę, po minucie zalewamy ją bulionem. Mieszamy do momentu, aż kasza wchłonie bulion. Warzywa kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z przestudzoną kaszą, polewamy sosem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze