Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami

5 (4 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z jakiem, bobem i czerwonymi porzeczkami. Jest idealna na lekką i pożywną przekąskę lub danie gównie. Sałatka świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa. Wszystkie jej składniki otula lekko słodki sos vinegret.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 garści szpinaku baby
    - 250 g bobu
    - 5 jajek
    - 0,5 szklanki czerwonych porzeczek
    - 1 szklanka malinowych pomidorków koktajlowych
    - 1 mała cebula czerwona

    SOS VINEGRET
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 0,5 łyżeczki słodkiej musztardy
    - 1 łyżeczka miodu
    - szczypta soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Bób gotujemy al dente w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i obieramy z łupin.
  • 2. Na talerze wykładamy świeże liście szpinaku, bób, porzeczki, pokrojone pomidorki koktajlowe, jajka oraz czerwoną cebulkę. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.

    * Sałatkę możemy posypać ulubionymi ziarnami, kiełkami lub orzechami.

Porady

Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Jajka Szpinak Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować