Sałatka z Jajkiem, Bekonem i Fasolką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

To lekkie, niskokaloryczne danie! Trwa sezon na warzywa więc korzystajmy z niego w pełni!

  • 30 min

Składniki:

  • na 4 porcje:

    700g młodych ziemniaków
    4 jajka
    200g zielonej fasolki
    6 plastrów wędzonego bekonu
    100g czarnych oliwek
    150g liści rukoli

    Na dressing:

    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    2 łyżeczki kaparów
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jajkiem, bekonem i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól, wrzucamy młode ziemniaki i gotujemy przez około 20 minut. W osobnym garnku jajka zalewamy wodą, gotujemy 4 minuty. Fasolkę oczyszczamy obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Jajka, ziemniaki i fasolkę zalewamy po ugotowaniu zimną wodą. Jajka obieramy ze skorupek.

    Podczas gdy wszystko się gotuje rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Grillujemy boczek około 8 minut, obracając go w połowie. Kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy wszystkie składniki sosu, doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka i ziemniaki kroimy na połówki. W misce układamy warstwami ziemniaki, fasolkę, oliwki, rukolę oraz boczek. Mieszamy sałatkę z większością dressingu. Na wierzchu układamy jajka, polewamy resztą dressingu, posypujemy kaparami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować