Sałatka z jajkiem, bekonem i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól, wrzucamy młode ziemniaki i gotujemy przez około 20 minut. W osobnym garnku jajka zalewamy wodą, gotujemy 4 minuty. Fasolkę oczyszczamy obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Jajka, ziemniaki i fasolkę zalewamy po ugotowaniu zimną wodą. Jajka obieramy ze skorupek.
Podczas gdy wszystko się gotuje rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Grillujemy boczek około 8 minut, obracając go w połowie. Kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy wszystkie składniki sosu, doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka i ziemniaki kroimy na połówki. W misce układamy warstwami ziemniaki, fasolkę, oliwki, rukolę oraz boczek. Mieszamy sałatkę z większością dressingu. Na wierzchu układamy jajka, polewamy resztą dressingu, posypujemy kaparami.
Komentarze