Ratatouille

0 (0 ocen)

  • 30 min

Inspiracja pochodzi z jednej z książek kucharskich Donny Summer "Fast, fresh simple" czyli "Szybko, świeżo, tanio". To danie jest dla nas definicją lata, grilowane warzywa polane zielonym pesto domowe

  • 30 min

Składniki:

  • na 3 porcje:

    2 pomidory
    2 cukinie
    2 czerwone podłużne papryki
    2 małe bakłażany
    8 ząbków czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek

    na zielone pesto:

    1/2 szklanki liści bazylii
    1 łyżka octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy z oliwek

Ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy wszystkie warzywa. Pomidory kroimy na pół, cukinie i bakłażany wzdłuż na cztery części. Czosnek obieramy, umieszczamy wszystko na blasze i skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy 20 minut lub do miękkości i na złoty kolor. Przygotowujemy pesto: bazylię, ocet i oliwę umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Warzywa rozkładamy na talerzu, polewamy pesto bazyliowym i podajemy z grillowanym chlebkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy