Sałatka z jajek i pieczarek

5 (13 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta, a jednocześnie pyszna sałatka z jajek i gotowanych pieczarek. Świetnie smakuje, jeszcze lekko ciepła jak i po schłodzeniu, gdy smaki się przegryzą.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    500 g małych pieczarek
    pęczek natki pietruszki
    pęczek szczypiorku
    2 łyżki majonezu
    sól morska
    pieprz kolorowy
    cytryna

    do przybrania rukola i kilka marynowanych pieczarek
Wystaw ocenę:

5 (13 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jajek i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, takim, które zmieści się w parowarze. Do naczynia przekładamy pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Gotujemy na parze 30 minut. Dzięki gotowaniu pieczarek w ten sposób cały ich smak i aromat zostanie w pieczarkach.

    Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone pieczarki i sok, który powstał podczas gotowania. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Solimy, pieprzymy. Dodajemy majonez. Mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterek. Posypujemy listkami rukoli. Przybieramy marynowanymi pieczarkami. Sałatkę można podawać od razu lub odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować