Sałatka "wybuch smaku"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekka sałatka z warzywami, grzankami czosnkowymi, kurczakiem i pieczarkami polana sosem czosnkowym a'la winegret.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    - 1 pierś z kurczaka (ok 250 g)
    - 15 pieczarek
    - 1 bagietka czosnkowa
    - 1 cebula
    - 1 sałata lodowa
    - 1 mała puszka kukurydzy
    - 1 czerwona papryka
    - sól, pieprz, przyprawa złocista do kurczaka
    - olej i masło do smażenia

    SOS CZOSNKOWY:
    - 5 łyżek oliwy z oliwek
    - 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
    - szczypta soki
    - szczypta świeżo zmielonego pieprzy
    - szczypta czosnku granulowanego
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżeczka musztardy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka "wybuch smaku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznijmy od sosu (aby się przegryzł)
    Do miseczki wlewamy sok z cytryny dodajemy przyprawy oraz musztardę i wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę i mieszamy aż składniki się połączą.
    Odstawiamy sos do lodówki.
  • 2. Piersi z kurczaka myjemy, odkrawamy tłuste części. Oczyszczoną pierś kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju.

    Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa. Smażymy jeszcze chwilę.

    Mięso smażymy przez około 10-15 minut tak aby było dokładnie zarumienione i kruche.
  • 3. W trakcie smażenia mięsa myjemy pieczarki i kroimy je na plasterki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy na patelni z rozgrzanym masłem. Pieczarki smażymy tak długo aż będą miękkie.
  • 4. Sałatę myjemy i osuszamy. Rozrywamy na kawałki (nie kroimy). Dzielimy na cztery równe porcje i układamy na talerzach.
    Na sałatę kładziemy po 2łyżki kukurydzy.
  • 5. Paprykę kroimy w kostkę i układamy na sałacie i kukurydzy.
  • 6. Na wierzchu układamy pieczarki, kurczaka i grzanki (ciepłe)
    Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
  • 7. Bagietkę czosnkową kroimy w kostkę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 10 minut (tak aby powstały chrupiące grzanki)

Porady

Sałatka pysznie smakuje z podgrzaną bagietką czosnkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować