Sałatka "wybuch smaku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznijmy od sosu (aby się przegryzł)
Do miseczki wlewamy sok z cytryny dodajemy przyprawy oraz musztardę i wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę i mieszamy aż składniki się połączą.
Odstawiamy sos do lodówki.
2.Piersi z kurczaka myjemy, odkrawamy tłuste części. Oczyszczoną pierś kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa. Smażymy jeszcze chwilę.
Mięso smażymy przez około 10-15 minut tak aby było dokładnie zarumienione i kruche.
3.W trakcie smażenia mięsa myjemy pieczarki i kroimy je na plasterki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy na patelni z rozgrzanym masłem. Pieczarki smażymy tak długo aż będą miękkie.
4.Sałatę myjemy i osuszamy. Rozrywamy na kawałki (nie kroimy). Dzielimy na cztery równe porcje i układamy na talerzach.
Na sałatę kładziemy po 2łyżki kukurydzy.
5.Paprykę kroimy w kostkę i układamy na sałacie i kukurydzy.
6.Na wierzchu układamy pieczarki, kurczaka i grzanki (ciepłe)
Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
7.Bagietkę czosnkową kroimy w kostkę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 10 minut (tak aby powstały chrupiące grzanki)
Porady
Sałatka pysznie smakuje z podgrzaną bagietką czosnkową.
Komentarze