Salatka "ułańska" (ziemniaczana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy domowy majonez.
Do wysokiego naczynia wbijamy sparzone i wystudzone jajko ( cale ),dodajemy musztarde,sol ,cukier sok z cytryny i miksujemy za pomoca blendera powoli wlewajac olej.
Kiedy uzyskamy gesta mase majonezu,przykrywamy naczynie folia i chlodzimy w lodowce.
2.Ziemniaki obieramy ze skorki i kroimy na male regularne czasteczki,pluczemy zalewamy woda,solimy i gotujemy al dente.
Gotowe,odcedzamy dokladnie,przelewamy zimna woda i odstawiamy do wystudzenia.
Ser zolty i rzodkiewke kroimy w kosteczke,cebule w piorka i dodajemy do ziemniakow.
Teraz szczypiorek drobimy ,dodajemy sol i pieprz,szczypte cukru i soku z cytryny oraz majonez.
Wszystkie skladniki mieszamy ze soba,przykrywamy folia i odstawiamy do lodowki na 1 godz.
Komentarze