Sałatka ryżowa z cytrusami.

0 (0 ocen)

Ryż ugotować metodą kreolską, jest świetny.

Składniki:

  • 200g ryżu długoziarnistego
    50 g ryżu dzikiego
    1 łyżeczka masła
    2 mandarynki
    1 grapefruit różowy
    1 pomarańcza
    ½ ogórka wężowego
    ½ owocu granatu
    Sos.
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka soku z pomarańczy
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka cukru pudru
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ryżowa z cytrusami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka z cytrusami 1. W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części wody. Wsypać sól i szybko doprowadzić do wrzenia ,następnie trzymać garnek z ryżem na małym ogniu, bez pokrywki. Trzeba pilnować ,aby woda ciągle „mrugała”. Po 18-20 minutach ryż odcedzić i gorący wsypać znowu do garnka. Dodać 1 łyżeczkę masła (w tym momencie można wsypać zioła ,zieleninę) ,delikatnie pomieszać widelcem i pozostawić na 5 min na maleńkim ogniu.
    Osobno ugotować ryż dziki.
    Składniki sosu ubić i wymieszać z ryżem. Ryż dziki możemy wymieszać z białym lub ,jak ja, ułożyć w środku sałatki .Teraz do ryżu dodajemy fileciki cytrusów ,wykładamy na salaterkę ,dekorujemy plasterkami ogórka i obsypujemy pestkami granatu.
    Zamiast pestek granatu dobra też jest żurawina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować