0,5 kg mięsa mielonego (w przyszłości dam ok 300 g, bo jak dla mnie było za dużo mięsa w sałatce)
1 czerwona cebula
3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
pół główki sałaty lodowej
0,5 kg pieczarek
1 puszka czerwonej fasoli
0,5 l jogurtu naturalnego
6 łyżek majonezu
200 g sera żółtego
paczka chipsów tortilla
pieprz, sól
2 ząbki czosnku
papryka słodka
przyprawa do pizzy
Sałatka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę drobno posiekaj. Mięso mielone usmaż. W połowie smażenia dodaj cebulę, rozgnieciony czosnek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem oaz papryką i przyprawą do pizzy.
W międzyczasie pieczarki pokrój w plasterki i smaż do czasu aż cała woda odparuje, dopraw solą i pieprzem.
W przezroczystej misce układaj warstwy. Sałatę porwaną na kawałki, na nią usmażone mięso.
Na mięsie ułóż kolejno warstwy pieczarek i fasoli.
Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw solą oraz pieprzem.
Wymieszany jogurt wylej na fasolę, posyp startym serem. Na około powtykaj całe chipsy, a wierzch posyp pokruszonymi.
Komentarze