Wspaniała orzeźwiająca i lekka sałatka z makaronem i krewetkami.......
35 min
Składniki:
30 dag makaronu kolanka
4 jajka
1 ogórek wężowy
100 g świeżej rukoli
150 g krewetek tygrysich Black Tiger
3 ząbki czosnku
pieprz kolorowy do smaku
sól himalajska do smaku
Sos:
1,5 łyżeczki musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu z białego wina
Sałatka makaronowa z rukolą i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu,odcedzam,przelewam wodą i wkładam do salaterki. Jajka gotuję na twardo,obieram kroję na cząstki. Krewetki rozmrażam,na ręczniku papierowym,czosnek obieram i przeciskam przez praskę ,obsmażam na patelni na łyżce oleju przez minutę z krewetkami,dodaję do makaronu.
2.Ogórek obieram ze skórki kroję wzdłuż na połowę i nastepnie w plastry.Rukole myję osuszam ddoaję do makaronu,mieszam wszystko razem,doprawiam do smaku solą i kolorowym pieprzem z młynka.
3.Sos: Musztardę przekładam do miseczki dodaję oliwę ocet z białego wina i małą trzepaczką roztrzepuję wszystko razem,polewam sałatkę mieszam. Rozkładam na talerze,dekoruję cząstkami jaj,można ewentualnie ozdobić natka pietruszki.
Komentarze