Sałatka gyros

4.5 (189 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Myślę, że ta sałatka jest bardzo znana przez wszystkich. Jeśli nie robiliście tej sałatki w swoim domu to zapewne próbowaliście jej na jakimś przyjęciu. Sałatka gyros zyskała ooogromną popularność w Polsce. Możemy ją przygotować warstwowo lub wymieszaną. Moja ulubiona wersja sałatki gyros jest ta z dodatkiem marynowanych pieczarek- pyyycha! Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity.

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • kapusta pekińska mała 1 szt,

    papryka konserwowa 1 duży słoik,

    ogórki konserwowe 1 mały słoik,

    kukurydza konserwowa 1 puszka,

    cebula czerwona 1 szt,

    pieczarki marynowane 1 mały słoik,

    podwójna pierś z kurczaka,

    przyprawa kebab-gyros pół opakowania,

    olej do smażenia,


    sos:

    majonez 6 łyżek,

    ketchup 6 łyżek,

    musztarda delikatesowa 1 łyżeczka,

    jogurt naturalny 2 łyżki,

    sol i pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Gyros

Sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy na 4 części. Dodajemy odcedzoną kukurydze.

    Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kostek. Następnie piersi kroimy w kostkę i łączymy z przyprawą kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojonego kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

    Składniki sosu łączymy w miseczce ze sobą i wylewamy do sałatki. Dodajemy piersi kurczaka bez nadmiaru oleju. Wszystko razem mieszamy i podajemy. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować