Ryba z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Rybka pięknie prezentuje się na talerzyku, ale też znakomicie smakuje .

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    1 jajko
    1 ziele angielskie
    30 dag kapusty kiszonej
    2 szklanki suszonych grzybów
    1 cebula
    sól, pieprz
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ryba Przystawki

Ryba z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy przez godzinę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Studzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie i gotujemy w tej samej wodzie co gotowały się grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę kiszoną odcedzamy i również mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Ryba 2. Ciasto francuskie kroimy na pół, na każdej połówce wycinamy okrągłą rybę wraz z ogonkiem i płetwami. Na jednej połowie wykładamy farsz zostawiając minimum po 1 cm od krawędzi, aby ciasto się łatwo zlepiło. Przykrywamy drugą częścią ryby i dokładnie zlepiamy. Z odciętego ciasta wycinamy kieliszkiem łuski i przyczepiamy do ryby, widelcem ugniatamy płetwy i ogon. Wycinamy gruby pasek i układamy go wzdłuż ryby, robimy oko, w środek wkładamy ziele angielskie. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować