Ryba z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy przez godzinę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Studzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie i gotujemy w tej samej wodzie co gotowały się grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę kiszoną odcedzamy i również mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
2.Ciasto francuskie kroimy na pół, na każdej połówce wycinamy okrągłą rybę wraz z ogonkiem i płetwami. Na jednej połowie wykładamy farsz zostawiając minimum po 1 cm od krawędzi, aby ciasto się łatwo zlepiło. Przykrywamy drugą częścią ryby i dokładnie zlepiamy. Z odciętego ciasta wycinamy kieliszkiem łuski i przyczepiamy do ryby, widelcem ugniatamy płetwy i ogon. Wycinamy gruby pasek i układamy go wzdłuż ryby, robimy oko, w środek wkładamy ziele angielskie. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 20-25 minut.
Komentarze