Rulada "noworoczny fajerwerk" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtka . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno z polową cukru .Późnej dodajemy cukier waniliowy.
Osobno ubić żółtka z pozostałym cukrem .
Dodajemy do żółtka oleju stopniowo ubijając .
Delikatnie wymieszać mase białkową z żółtkową .Stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć 3-4 łyżki ciasta do innego naczynia i dodać kakao wymieszane z kawą i wodą .Wszystko dobrze wymieszać . Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią masę i rozsmarowujemy i malej łyżeczką zrobić "plamę" z ciemnego ciasta i rozprowadzić ich wykałaczką .
Ciasto umieścić do rozgrzanego piekarniku do 180 stopni i piec przez 15-20 minut , na lekko złoty kolor .
Podczas wypiekania ciasta robimy krem
Ubić śmietanką,dodać ser i cukier.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę , papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy ciasto wraz ze ściereczką. Tak zostawiamy do wystygnięcia.Następnie odwijamy ciasto ze ściereczki i smarujemy kremem. Zwijamy roladę. Owijamy ją folią spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem pokroić na porcje.
Komentarze