RÓŻANY CYNAMONEK

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto o smaku cynamonu z masą z konfiturą z róży. Świetny deser z filiżanką kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    - 3 szklanki mąki
    - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    - 3/4 kostki margaryny Palma
    - 1 i 1/2 szklanki mleka
    - 1 i 1/2 łyżki marmolady (obojętny smak)
    - 2 jajka
    - 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody
    - 1 i 1/2 łyżki cynamonu
    - 1 i 1/2 łyżki kakao

    Masa :
    - 1/2 litra mleka
    - 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
    - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
    - 1 i 1/2 kostki masła (kostka 20 dkg)
    - 2 łyżki konfitury z płatków róż
    - 1 łyżka soku z cytryny

    Lukier :
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżka wrzącej wody

    Ponad to :
    - 40 szt okrągłych biszkoptów o średnicy 4 cm ( jeżeli większe to mniej sztuk)
    - filiżanka czarnej kawy
    - woda przegotowana zimna do zwilżenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Konfitury Kawy

Różany cynamonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z sodą, cynamonem i kakao.
    Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, łyżkę marmolady i na
    zmianę po trochu mleka i przesianej mąki z przyprawami. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie łyżką wmieszać w ciasto.
    Formę o wym. 34 x 23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, albo
    wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto dać do formy, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze
    180 stopni około 40 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
  • 2. Masa : Z pół litry mleka odlać 1/2 szklanki, rozprowadzić w nim mąkę budyniową. Resztę mleka zagotować i ciągle mieszając wlać do niego mleko z budyniem. Ostudzić.
    Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i dalej ucierając dodawać po 1 łyżce
    budyniu, a na końcu konfiturę różaną i 1 łyżkę soku z cytryny.
  • 3. Ostudzone ciasto przekroić na połowę na dwa blaty.
    Pierwszy blat zwilżyć wodą, rozsmarować na nim 1/2 część masy, poukładać na masie biszkopty obok siebie, po uprzednim zanurzaniu ich na moment w kawie. Biszkopty lekko wgnieść w masę. Rozsmarować drugą część masy, przykryć ją drugim blatem ciasta i zwilżyć go wodą.
    Wierzch ciasta ozdobić lukrem.
  • 4. Lukier : Z podanych składników utrzeć gładki lukier.

Porady

Ciasto można ozdobić polewą czekoladową, posypką kolorową lub tak jak ja lukrem. Ja do masy dodałam konfiturę z płatków róż, którą sama ucierałam. Można też dodać marmoladę różaną, dostępną w sklepach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Cynamon Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować