Rajska poezja smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy na puch z cukrem. Do ubitych białek wlewamy utarte żółtka, miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy łyżka. Blaszkę 24x37 smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Piec 27min w 180 C.
2.Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnka i dodajemy wodę. Dusimy pod przykryciem ok 10-15min. Następnie wsypujemy galaretki, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wylewamy na ciasto.
3.GALARETKA ARONIOWA: Herbatę zagotowywujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia i czekamy aż zacznie lekko tężeć. Wylewamy na masę jabłkową.
4.Masa śmietankowa: Śnieżkę ubijamy wg. przepisu na opakowaniu. Herbatę zagotowujemy i dodajemy do niej żelatynę, mieszamy. Lekko tężejącą wlewamy do ubitej śmietanki. Miksujemy i wylewamy na galaretkę aroniową. Następnie układamy pokrojone w małe plastry banany.
5.Na koniec rozpuszczamy galaretkę turkusową w 2/3szkl. gorącej wody i schładzamy. Tężejącą wylewamy na banany i posypujemy wiórkami.
Komentarze