Marmolada z cukini

4.5 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Marmolada ma wyśmienity, niepowtarzalny smak, który możemy modyfikować przez dodanie galaretki o konkretnym smaku.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 duże cukinie
    3 galaretki owocowe (np.agrestowe)
    60 dag cukru
    1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Marmolady

Marmolada z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obieramy, następnie wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach.
  • 2. Starte cukinie wrzucamy do garnka (nie odsączamy ani nie odlewamy soku) i gotujemy około 10 minut.
  • 3. Do gotującej się już cukini wsypujemy cukier, galaretki i kwasek cytrynowy. Gotujemy kolejne 5 minut.
  • 4. Jeszcze wrzącą marmoladę nalewamy do słoików i zakręcamy

Porady

Wszystkie 3 galaretki powinny być o jednakowym smaku. Aby kolor marmolady był bardziej intensywny, możemy dodać barwnik spożywczy. Marmolada ma smak galaretki, a nie cukini, więc dodanie galaretki o ulubionym smaku decyduje o efekcie końcowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować