Przepis na te babeczki dostałam od cioci. piekę je bardzo często gdyż sa przepyszne i robi sie je bardzo łatwo. Choć dopiero ucze się piec to włąśnie te babeczki zawsze mi sie udają.
50 min
Składniki:
składniki na 12 szt
125 g masła
125 g cukru
2 jajka
kilka kropel olejku waniliowego
125 g maki pszennej
75 g białej czekolady (posiekanej)
około 4 łyżki mleka
szczyptę soli
łyżeczkę proszku do pieczenia.
Pyszne babeczki z biała czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksować masłao i cukier aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Dodać lekko ubite wcześniej jajka, olejek waniliowy i wymieszać.
Przesiać makę i proszek do pieczenia i dodać do masy.
Dosypać kawałki białej czekolady i mleko, wszystko wymieszać.
Masa powinna mieć gładką i w miarę płynną konsystencje. jeśli będzie zbyt gęsta to trzeba dolac jeszcze troszkę mleka.
Masę nakładamy łyżką do papilotek (do dwóch trzecich wysokości) włożonych do specjalnej do tego formy.
Pieczemy około 15-20 minut, az zrobią się złocistobrązowe.
Po ostudzeniu obcinamy czubki babeczek.
2.Krem
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na gładką mase. Ostudzone babeczki dekorować kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Posypać cukiereczkami
Komentarze