Pyszne babeczki z biała czekoladą

4.5 (174 ocen)

  • 50 min

Przepis na te babeczki dostałam od cioci. piekę je bardzo często gdyż sa przepyszne i robi sie je bardzo łatwo. Choć dopiero ucze się piec to włąśnie te babeczki zawsze mi sie udają.

  • 50 min

Składniki:

  • składniki na 12 szt

    125 g masła
    125 g cukru
    2 jajka
    kilka kropel olejku waniliowego
    125 g maki pszennej
    75 g białej czekolady (posiekanej)
    około 4 łyżki mleka
    szczyptę soli
    łyżeczkę proszku do pieczenia.

    Krem z serkiem mascarpone

    250 g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne babeczki z biała czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone babeczki 1. Miksować masłao i cukier aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
    Dodać lekko ubite wcześniej jajka, olejek waniliowy i wymieszać.
    Przesiać makę i proszek do pieczenia i dodać do masy.
    Dosypać kawałki białej czekolady i mleko, wszystko wymieszać.
    Masa powinna mieć gładką i w miarę płynną konsystencje. jeśli będzie zbyt gęsta to trzeba dolac jeszcze troszkę mleka.
    Masę nakładamy łyżką do papilotek (do dwóch trzecich wysokości) włożonych do specjalnej do tego formy.
    Pieczemy około 15-20 minut, az zrobią się złocistobrązowe.
    Po ostudzeniu obcinamy czubki babeczek.

  • gotowe babeczki 2. Krem
    Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na gładką mase. Ostudzone babeczki dekorować kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Posypać cukiereczkami

Porady

Babeczki równie dobrze smakują bez kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować