Składniki na 8 zapiekanek :
4 sztangle
2 średnie cebule
około 70 dag pieczarek
25 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz (do smaku)
łyżka masła .
Szybkie zapiekanki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy ze skórki i krojimy w plasterki . Cebulę kroimy w kąstkę .Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła , czosnek wyciskamy przez praskę i chwileczkę przysmażamy , dodajemy cebulę i smażymy do czasu aż się zeszkli . Wrzucamy pieczarki i chwilę smażymy mieszając . Ser żółty ścieramy na grubym tarku . Sztangle kroimy na pół cienutko smarując masłem . Nakładamy pieczarki na każdą połówkę i posypujemy startym serem .Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Piec około 5-10 minut.
Komentarze