Jakiś czas temu napotkaliśmy na maniok, troszkę poczytaliśmy, poszperaliśmy. Sam w swoim smaku jest mdły, więc trzeba go dobrze przyprawić. Świetnie komponuje się z serem pleśniowym, i tę wersję Wam proponujemy.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
700-800 g bulw manioku
100 g niebieskiego sera pleśniowego (lazur)
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
Puree z manioku i sera pleśniowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy na 2-3 cm kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 min). Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze