Puree po chłopsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
2.Pokrojony w kostkę boczek wytapiamy na suchej patelni, dodajemy starta marchew, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Gdy marchew będzie już prawie miękka dodajmy pokrojonego w półplasterki pora i dusimy do miękkości.
3.Ugotowane ziemniaki mielimy/przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy(pieprz, gałkę), mleko, masło i ucieramy na jednolitą puszystą masę.
4.Do puree dodajmy usmażone warzywa z boczkiem i łączymy. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Porady
Podawać z jajkiem sadzonym oraz ogórkiem kiszonym. Boczek śmiało można zastąpić inną wędlina np. kiełbasą a pora cebulą.
Komentarze