Puree po chłopsku.

5 (170 ocen)

  • 25 min

Jedno z moich ulubionych a zarazem najprostszych dań.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, 1-2 łyżki masła, filiżanka ciepłego mleka, duża marchew, por(biała część), 25 dkg boczku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Puree po chłopsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
  • 2. Pokrojony w kostkę boczek wytapiamy na suchej patelni, dodajemy starta marchew, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Gdy marchew będzie już prawie miękka dodajmy pokrojonego w półplasterki pora i dusimy do miękkości.
  • 3. Ugotowane ziemniaki mielimy/przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy(pieprz, gałkę), mleko, masło i ucieramy na jednolitą puszystą masę.
  • 4. Do puree dodajmy usmażone warzywa z boczkiem i łączymy. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Porady

Podawać z jajkiem sadzonym oraz ogórkiem kiszonym. Boczek śmiało można zastąpić inną wędlina np. kiełbasą a pora cebulą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować