Pulpety drobiowe z ryżem

4.5 (189 ocen)

  • 50 min

Idealne w sosie pomidorowym.

  • 50 min

Składniki:

  • - 400 g mielonego mięsa drobiowego
    - 1 cebula
    - 1 jajko
    - sól i pieprz
    - ostra papryka w proszku
    - bułka tarta
    - tłuszcz do smażenia
    - 250 g ryżu
    - 600 ml bulionu warzywnego
    - 30 g masła
    - 30 g mąki
    - 200g przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety drobiowe z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, tartą bułkę, sól, pieprz i paprykę w proszku wyrabiamy. Z masy formujemy kulki i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
    2. Ryż płuczemy pod bierzącą wodą i odsączamy. Wsypujemy do połowy gotującego się bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu, aby ryż wchłonął cały płyn.
    3. Z masła i mąki robimy jasna zasmażkę. Rozprowadzamy ją resztą bulionu, potem dodajemy przecier pomidorowy, solimy do smaku, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.
    4. Sos przelewamy do naczynia do zapiekanek. Dodajemy pulpeciki i na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180', po czym podajemy z ryżem, udekorowane gałązką rukoli,pietruszki itp.

Porady

Szczypta kurkumy zabarwi ryż na jasny złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować