Pulpety drobiowe z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, tartą bułkę, sól, pieprz i paprykę w proszku wyrabiamy. Z masy formujemy kulki i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
2. Ryż płuczemy pod bierzącą wodą i odsączamy. Wsypujemy do połowy gotującego się bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu, aby ryż wchłonął cały płyn.
3. Z masła i mąki robimy jasna zasmażkę. Rozprowadzamy ją resztą bulionu, potem dodajemy przecier pomidorowy, solimy do smaku, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.
4. Sos przelewamy do naczynia do zapiekanek. Dodajemy pulpeciki i na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180', po czym podajemy z ryżem, udekorowane gałązką rukoli,pietruszki itp.
Porady
Szczypta kurkumy zabarwi ryż na jasny złoty kolor.
Komentarze