Pulpety drobiowe w sosie mascarpone

4.51 (154 ocen)

Delikatne pulpeciki drobiowe w kremowym sosie na bazie serka mascarpone z dodatkiem świeżego kopru.

Składniki:

  • 500g. mielonego fileta z indyka
    1 jajko
    2 kajzerki namoczone w mleku
    sól , pieprz
    mąka pszenna do otoczenia pulpetów
    Sos mascarpone:
    250 ml rosołu lub bulionu
    200 ml śmietany 18%
    250 g serka mascarpone
    1 żółtko
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 pęczka posiekanego kopru
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Pulpety drobiowe w sosie mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety: Do mięsa wbić jajko , dodać odciśnięte z mleka kajzerki , doprawić solą i pieprzem.
    Wyrobić masę mięsną do połączenia się składników.
    Z mięsa formować okrągłe pulpety , każdego otoczyć w mące pszennej.
    W garnku zagotować ok. 0,5l wody , włożyć pulpety , gotować 15 min.
  • 2. Sos mascarpone: W oddzielnym garnku podgrzać rosół , dodać śmietanę , mascarpone oraz żółtko cały czas energicznie mieszając aby nie powstały gródki.
    Wsypać posiekany koperek , doprawić solą i pieprzem.
    Sos przelać do garnka z pulpetami delikatnie mieszając.
    Gotować kolejne 15 min.
    Mąkę rozprowadzić w paru łyżkach sosu ,przelać do pulpetów , pozostawić na gazie do zgęstnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować