Pulpety drobiowe w sosie mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety: Do mięsa wbić jajko , dodać odciśnięte z mleka kajzerki , doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić masę mięsną do połączenia się składników.
Z mięsa formować okrągłe pulpety , każdego otoczyć w mące pszennej.
W garnku zagotować ok. 0,5l wody , włożyć pulpety , gotować 15 min.
2.Sos mascarpone: W oddzielnym garnku podgrzać rosół , dodać śmietanę , mascarpone oraz żółtko cały czas energicznie mieszając aby nie powstały gródki.
Wsypać posiekany koperek , doprawić solą i pieprzem.
Sos przelać do garnka z pulpetami delikatnie mieszając.
Gotować kolejne 15 min.
Mąkę rozprowadzić w paru łyżkach sosu ,przelać do pulpetów , pozostawić na gazie do zgęstnięcia.
Komentarze