Puchowe ciasto kokosowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niesamowite połączenie słodkości z pieczywem takim jak bułka.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    1,5 szklanki mąki - pół na pół pszennej tortowej z ziemniaczaną
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    Masa:
    3 duże bułki (pieczywo)
    4,5 szklanki mleka
    150g wiórków kokosowych
    1,5 kostki miękkiego masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    Posypka:
    150g wiórków kokosowych
    ok. 120g masła
    3 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puchowe ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynając od biszkopku białka ubijamy z cukrem, w osobnym baniaczku żółka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę wlewamy do białek i dalej ubijamy ok.2min. Na koniec wsypujemy stopniowo mąkę i mieszamy. Całość wlewamy na brytwanę i pieczemy w 160st. ok 20-30min.
  • 2. Miedzy czasie robimy masę. Bułki rozrywamy na części i zalewamy w garnku 3-ma szkl. mleka. Muszą nasiąknąć i trzeba je dobrze rozdrobnić. Resztę mleka gotujemy z kokosami i rozrobioną bułką ok. 10min. Odstawwiamy do ostygnięcia.
  • 3. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając stopniowo masę z bułki. Musi nam wyjść jednolita masa.
  • 4. Składniki na posypkę uprażyć na pateni na złoty kolor i odstawić do wystygnięcia.
  • 5. Teraz przekładamy: biszkot na pół przekrajamy, dolną cześć smarujemy masą, przekładamy biszkoptem następnie ponownie masą i posypujemy posypką. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

Dolny biszkopt możemy posmarować dżemem z czarnej porzeczki a nastepnię masą. Polecam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować