Puchowe ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynając od biszkopku białka ubijamy z cukrem, w osobnym baniaczku żółka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę wlewamy do białek i dalej ubijamy ok.2min. Na koniec wsypujemy stopniowo mąkę i mieszamy. Całość wlewamy na brytwanę i pieczemy w 160st. ok 20-30min.
2.Miedzy czasie robimy masę. Bułki rozrywamy na części i zalewamy w garnku 3-ma szkl. mleka. Muszą nasiąknąć i trzeba je dobrze rozdrobnić. Resztę mleka gotujemy z kokosami i rozrobioną bułką ok. 10min. Odstawwiamy do ostygnięcia.
3.Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając stopniowo masę z bułki. Musi nam wyjść jednolita masa.
4.Składniki na posypkę uprażyć na pateni na złoty kolor i odstawić do wystygnięcia.
5.Teraz przekładamy: biszkot na pół przekrajamy, dolną cześć smarujemy masą, przekładamy biszkoptem następnie ponownie masą i posypujemy posypką. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Porady
Dolny biszkopt możemy posmarować dżemem z czarnej porzeczki a nastepnię masą. Polecam
Komentarze