PUCHOWE CIASTO Z OWOCAMI

5 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo pyszna,puchata babka z owocami.Owoce można dodać w/g upodobania.Przepis podpatrzyłam i dopasowałam do 3 keksówek: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/04/puchowe-ciasto-z-owocami.html

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -10 jajek
    -ok.200 ml mleka
    -500 g. masła lub margaryny
    -5 szklanek mąki (po 250 ml)
    -1,5 szklanki cukru
    -trochę olejku cytrynowego
    -2 cukry wanilinowe
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    owoce w/g upodobania :
    jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, truskawki, brzoskwinie, rabarbar, agrest itp.
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puchowe ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Masło z mlekiem z połową cukru i cukrem wanilinowym zagotować i przestudzić.
    Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, olejek i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wkręcać.

    Ciasto wlać do trzech keksówek 12x30, wyłożonych papierem do pieczenia. Na górze ciasta poukładać różne owoce.Mogą być nawet mrożone, tylko w rozsądnych ilościach.
  • po upieczeniu 2. Piec w 175 * C. około 45 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
  • babki 3. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować