Ptasie mleczko

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Wymaga trochę pracy ale efekt wspaniały

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka, po ½ szklanki maki ziemniaczanej i tortowej, 2 łyżki kakao, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia.
    Krem: 2 budynie śmietankowe po pół szklanki cukru i cappuccino, 500 ml mleka, 300g masła.
    Dodatkowo, 2 opakowania drażetek orzechowych, opakowanie herbatników, 250g ptasiego mleczka, wódka do skropienia, słoik dżemu porzeczkowego, imbir.
    Polewa: 250 g smietany 18%, 100g gorzkiej czekolady, łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vg7j6p 1. Białka ubić, dodac cukier i żółtka, mąki, proszek. Ciasto przelać do formy. Upiec a po upieczeniu przekroić na 2 placki.
    .Budynie ugotować na mleku z cukrem. Utrzec masło dodac zimny budyń i kawę. Do gotującej się smietany dodać żelatynę i czekoladę.Dżem wymieszac ze szczyptą imbiru.
    Układać kolejno: placek, dżem, herbatniki skropione wódką, 1/3 kremu, ptasie mleczko, drażetki,
    1/3 kremu, placek i polewa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować