3 jajka
25 dag. sera ( z wiaderka) lub 2 serki homogenizowane np. truskawkowy i waniliowy
1/4 szkl. cukru
3 galaretki
330 ml. śmietany 30% + 3 łyżeczki cukru
biszkopty lub herbatniki do wyłożenia blachy
2 łyżki żelatyny
owoce
Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę agrestową i 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w szklance wody.
Galaretkę truskawkową i 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w szklance wody.
2.Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać serak i wymieszać, dodać ubite białka i wymieszać( białka ubić z 2 łyżkami cukru). dodać ubitą śmietanę 30%. Połowę masy połączyć z galaretką agrestową , a drugą połowę połączyć z galaretką truskawkową.
3.Na zastygniętą masę z galaretką agrestową wylać masę z galaretką truskawkową. Kiedy zastygnie wyłożyć owoce świeże lub z puszki i zalać inną galaretką.
Komentarze