Prosta i szybka tikka z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Tikka to typowe danie kuchni indyjskiej..moja wersja pewnie malo wspolnego ma z tradycyjna,szalenie autentyczna wersja tego dania,jednak smaki indii zostaly zachowane.Nam bardzo smakuje i czesto gosci na stole,mam nadzieje,ze wam tez zasmakuje.

  • 35 min

Składniki:

  • na 3-4 porcje:

    1)400g filetu z kurczaka,pokrojonego w duza kostke
    2) 1 duza cebula
    3)2 duze zabki czosnku
    4) 100g koncentratu pomidorowego
    5) 150-200ml kwasnej,tlustej smietany (ok30%)
    6) 300g ryzu basmati
    7) 1 brokul,podzielony na rozyczki
    8) ok 200g fasolki szparagowej
    9) sol,pieprz,papryka slodka,papryka ostra,mielona kolendra,mielony kumin,ewentualnie przyprawa indyjska korma lub garam massala.
    10) ok 2 lyzeczek startego swiezego imbiru
    11) olej do smazenia
    12) orzechy do dekoracji-moga byc migdaly,ja uzywam orzeszkod macadamia.
    13) chili lub pieprz kajenski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prosta i szybka tikka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)kurczaka marynujemy jak najdluzej-najlepiej przez noc, w 3-4lyzkach oleju,startym imbirze,chili,czosnku,pieprzu,mielonej kolendrze,mielonym kuminie(lub w przyprawie garam massala)papryce slodkiej,ostrej(ilosc zalezy od was)w cebuli pokrojonej w piorka,oraz w koncentracie pomidorowym.dobrze mieszamy i pozostawiamy do marynowania.
    2)po kilku godzinach kurczak jest gotowy, wrzucamy go na gleboka patelnie,na odrobinke rozgrzanego oleju i rumienimy.po ok 5min powinien byc dobrze zrumieniony,wtedy solimy do smaku i dodajemy kwasna smietane.
    3)mieszamy az smietana polaczy sie dobrze z powstalym sosem na jednolita mase.(gladki,ciemnopomaranczowy sos).pozwalamy aby kurczak sie dusil w tym sosie az straci calkowicie surowosc.
    4)w czasie kiedy kurczak sie prozy,gotujemy ryz basmati w osolonej wodzie-ja na ostatnie 4 minuty gotowania sie ryzu-wrzucam do tej samej wody brokuly i fasolke.odcedzam razem,co oszczedza mi mycia i czasu.:)
    5)mozna podac danie razem,ja jednak lubie osobno,tikke posypuje orzeszkami wedle uznania. naprawde pyszne,proste i szybkie w przygotowaniu danie,polecam :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować