PRALINA

4.45 (192 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto dla bardzo zapracowanych i nie mających czasu na eksperymentowanie w kuchni. Smaczne i bardzo szybkie do przygotowania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód ciasta:
    Paczka sucharów+orzechy
    1 nutella 330g (słoik)

    Masa:
    1l śmietany 30% (schłodzić)
    2-3 łyżki cukru pudru (wedle uznania)
    3 łyżki żelatyny

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    5 łyżek śmietany kwaśnej
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczonej z 2 łyżkami wody
Wystaw ocenę:

4.45 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pralina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paczkę sucharów wraz z orzechami przekręcić przez maszynkę na drobnych oczkach. Do nich dodać cały słoiczek nutelli i dokładnie połączyć na jednolitą masę. Całość wyłożyć na blachę i przygnieść.
  • 2. Do wysokiego naczynia wlać 1l śmietany 30% i ubijać. Gdy śmietana już prawie będzie ubita dodać cukier puder. Żelatynę należy wcześniej rozpuścić w ok.150ml gorącej wody, wystudzić i dodać na koniec do ubitej śmietany. Masę przełożyć szybko do blachy na przygotowany wcześniej spód.
  • 3. Do garnka należy wrzucić margarynę, śmietanę, cukier puder, kakao i rozpuszczoną żelatynę. Wszystkie składniki te rozpuścić (uważać aby nie zagotować) i ostudzić. Wystudzoną polewą polać wierzch ciasta i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować