1.biszkopt kakaowy: ubijamy białka z cukrem i dodajemy reszte pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach
2.biszkopt makowy: sparzamy mak. Ubijamy białka z cukrem i dodajemy resztę. pieczemy tak samo jak kakaowy.
3.gotujemy budyń według przepisu dodając margarynę i gorący wylewamy na kakaowy biszkopt. przykrywamy makowym. Zostawiamy do ostygnięcia.
4.robimy krem: Kremówkę ubić i odstawić. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej zbytnio jej nie podgrzewając, tylko, by się rozpuściła, a następnie przestudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Stale ucierając dodać stopniowo przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i chwilę ucierać. Stale ucierając, dodawać po łyżce śmietany aż krem będzie puszysty. Wykładamy krem na bikszkopt makowy i posypujemy rodzynkami (można je wcześniej nasączyć w wódce. wylać polewę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Krem można kupić gotowy do tortów bo też sie nadaje jednak ja wole sama zrobić.
Komentarze