pracowitek

0 (0 ocen)

nazwa dość straszna ale w rzeczywistości ciasto sie bardzo szybko robi i dodatkowo jest przepyszne.

Składniki:

  • biszkopt makowy: 3 jajka, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szklanki oliwy, 3 łyzki kakao

    biszkopt kakaowy: 3 jajka, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukry, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 oliwy, 1 łyżka octu, 1/2 szklanki maku

    krem czekoladowy: 100g prawdziwego masła, 40g cukru pudru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 160g śmietany 30%, pół żyżki ciemnego kakao

    dodatkowo: 2 budynie waniliowe,1/4 margaryny, rodzynki, polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pracowitek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt kakaowy: ubijamy białka z cukrem i dodajemy reszte pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach
  • 2. biszkopt makowy: sparzamy mak. Ubijamy białka z cukrem i dodajemy resztę. pieczemy tak samo jak kakaowy.
  • 3. gotujemy budyń według przepisu dodając margarynę i gorący wylewamy na kakaowy biszkopt. przykrywamy makowym. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 4. robimy krem: Kremówkę ubić i odstawić. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej zbytnio jej nie podgrzewając, tylko, by się rozpuściła, a następnie przestudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Stale ucierając dodać stopniowo przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i chwilę ucierać. Stale ucierając, dodawać po łyżce śmietany aż krem będzie puszysty. Wykładamy krem na bikszkopt makowy i posypujemy rodzynkami (można je wcześniej nasączyć w wódce. wylać polewę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Krem można kupić gotowy do tortów bo też sie nadaje jednak ja wole sama zrobić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować