Potrawka z pieczarek

4.5 (162 ocen)

Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ale i jako samodzielnie danie.Proporcje na kilka dużych porcji - można zamrozić.

Składniki:

  • 1 kg większych pieczarek ,
    2 duże cebule,
    2 duże marchewki ,
    2 duże pietruszki,
    średniej wielkości por,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki przecieru pomidorowego,
    puszka pomidorów krojonych bez skórki,
    500 ml bulionu warzywnego,
    łyżka słodkiej papryki w proszku,
    łyżeczka ostrej papryki w proszku,
    łyżka majeranku,
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Potrawka

Potrawka z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy kroimy w większą kostkę.
    Czosnek wyciskamy przez praskę.
    Por kroimy w większe kawałki.
    Podsmażamy na maśle, aż zeszkli nam się cebula.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach na tartce.
    Dodajemy do cebuli, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą na wpół miękkie.
    Dodajemy majeranek, sól, pieprz, pomidory oraz przecier i mieszamy.
  • 3. Pieczarki kroimy na 4-6 części i dodajemy do wszystkiego. Delikatnie mieszamy.
    Dusimy jeszcze przez około 20 minut, aż pieczarki będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować