Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ale i jako samodzielnie danie.Proporcje na kilka dużych porcji - można zamrozić.
Składniki:
1 kg większych pieczarek ,
2 duże cebule,
2 duże marchewki ,
2 duże pietruszki,
średniej wielkości por,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
puszka pomidorów krojonych bez skórki,
500 ml bulionu warzywnego,
łyżka słodkiej papryki w proszku,
łyżeczka ostrej papryki w proszku,
łyżka majeranku,
sól, pieprz do smaku
Potrawka z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy kroimy w większą kostkę.
Czosnek wyciskamy przez praskę.
Por kroimy w większe kawałki.
Podsmażamy na maśle, aż zeszkli nam się cebula.
2.Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach na tartce.
Dodajemy do cebuli, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą na wpół miękkie.
Dodajemy majeranek, sól, pieprz, pomidory oraz przecier i mieszamy.
3.Pieczarki kroimy na 4-6 części i dodajemy do wszystkiego. Delikatnie mieszamy.
Dusimy jeszcze przez około 20 minut, aż pieczarki będą miękkie.
Komentarze