Potrawka grecka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To pyszne i proste danie. Otrzymałam je od cioci z Grecji. Choć jest z tak daleka na pewno nie będzie problemów ze składnikami. To danie wszystkim smakuje! Smakuje również podgrzane. Dobrze przechowuje się w lodówce.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 średnie cebule
    3-4 ząbki czosnku
    40 dag mięsa gulaszowego (wieprzowego)
    20 dag makaronu w formie ryżu
    3 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    3 łyżki oleju
    sól. pieprz
    2 szklanki wody przegotowanej letniej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, Rozgrzewamy olej. Cebulę dusimy 2 minuty na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy posiekany czosnek. Chwilę dusimy. W tym czasie kroimy mięso gulaszowe na kostkę 1x1 cm. Wrzucamy na patelnię. Obsmażamy z każdej strony (ok.5 minut). Przekładamy do garnka z gruby dnem. Zalewamy 2 szkl. letniej wody. Dodajemy ziele i liść. Gotujemy do miękkości ok. 45 pod przykryciem. Solimy - wedle uznania. Dodajemy przecier i koncentrat i dalej gotujemy 10 minut. Wsypujemy makaron.Gotujemy 8 minut. Czasami mieszając by makaron nie przywarł, Wyłączmy palnik. Zostawiamy na ciepłym palniku. Przykrywamy pokrywkę bawełnianą ściereczką. Po pół godziny danie jest gotowe.


Porady

Gdy potrawa dochodzi nie podnosimy pokrywki by utrzymywała się wysoka temperatura. Ciągłe zaglądanie może spowodować,że nie uzyskamy oczekiwanego rezultatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować