Polpette di riso e patate - kotleciki z ryżu i ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kotleciki z ryżu i ziemniaków najczęściej podaje się jako zakąskę do piwa lub drinków we Włoszech. Z dodatkiem surówki smakują niesamowicie.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    1 l wrzątku
    250 g ryżu
    2 łyżki natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki startego parmezanu
    300 g mąki
    2 jajka
    oliwa z oliwek do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Polpette di riso e patate - kotleciki z ryżu i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polpette di riso e patate 1. Do wrzątku wrzucamy pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki, gotujemy. Do ziemniaków dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Całość odsączamy, studzimy. Dodajemy mąkę, posiekaną natkę, starty parmezan, jajka, sól, pieprz, dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta formujemy podłużne kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować