PODKAMIENIEC

4.49 (149 ocen)

Niebo w gębie, mniam!!

Składniki:

  • CIASTO;
    5 szk mąki
    0,5 szk gęstej śmietany
    1 jajko
    1 żółtko
    0,5 kostki margaryny
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szk cukru
    2 łyżki kakao
    MASA;
    3 szk śmietany kwaśnej
    4 łyżki cukru
    DODATKOWO;
    2 wafle
    dżem wiśniowy lub śliwkowy
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Podkamieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części ,do jednej dodać kakao.Każdą część upiec osobno w blaszce 24x32 cm po 15-20 minut.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem.
  • 3. UŁOŻENIE CIASTA;
    Wafel posmarować dżemem i położyć biały placek,potem połowę śmietany i ciemny placek, resztę śmietany i jasny placek ,znów dżem i wafel.Lekko przygniatamy.

Porady

Placki gdy są zimne są twarde, ale nasiąkają śmietaną. Im dłużej ciasto leży to jest lepsze. Po 3 dniach rozpływa się w ustach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować