Podgrzybek ze śliwką i habanero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki płucze w zimnej wodzie i odstawiam do odcieknięcia.
2.W czasie gdy śliwki odciekają, kroję habanero i cebulę. Pokrojoną cebulę wraz z papryczką smażę na oleju do miękkości.
3.Podczas smażenia cebuli, kroję podgrzybki na mniejsze kawałki. Pokrojone grzyby dodaję do cebuli.
4.Do grzybów duszących się z cebulą i habanero, dodaję odrobinę soli i śliwki, duszę przez około 20 min.
5.Gdy sos zgęstniał, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gorący sos przelewam do słoiczków.
Porady
*zamiast papryczki habanero można użyć innej dostępnej pikantnej papryczki np. chili
*jeżeli w smaku dla kogoś okaże się zbyt pikantne, można złagodzić smak dodając 2-3 łyżki powideł śliwkowych
Komentarze