Podgrzybek ze śliwką i habanero

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Słodko-pikantny sos grzybowy :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1kg podgrzybków
    1papryczka habanero
    300 g śliwek
    1 duża cebula
    olej do smażenia- około - 6 łyżek

    sól, pierz do smaku
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Podgrzybek ze śliwką i habanero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podgrzybek ze śliwką i habanero 1. Śliwki płucze w zimnej wodzie i odstawiam do odcieknięcia.
  • Podgrzybek ze śliwką i habanero 2. W czasie gdy śliwki odciekają, kroję habanero i cebulę. Pokrojoną cebulę wraz z papryczką smażę na oleju do miękkości.
  • Podgrzybek ze śliwką i habanero 3. Podczas smażenia cebuli, kroję podgrzybki na mniejsze kawałki. Pokrojone grzyby dodaję do cebuli.
  • Podgrzybek ze śliwką i habanero 4. Do grzybów duszących się z cebulą i habanero, dodaję odrobinę soli i śliwki, duszę przez około 20 min.
  • Podgrzybek ze śliwką i habanero 5. Gdy sos zgęstniał, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gorący sos przelewam do słoiczków.

Porady

*zamiast papryczki habanero można użyć innej dostępnej pikantnej papryczki np. chili *jeżeli w smaku dla kogoś okaże się zbyt pikantne, można złagodzić smak dodając 2-3 łyżki powideł śliwkowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować