Żeberka podaje najczęściej do ziemniaków. Doskonale smakują z surówką z czerwonej kapusty. Przed podaniem wyjmuje z nich kości.
Składniki:
Składniki:
• 60 dag żeberek,
• 3 duże cebule,
• 8-10 dag suszonych śliwek,
• Olej do smażenia,
• Pieprz do smaku,
• Sól, papryka,
• Bazylia do dekoracji,
Żeberka ze śliwką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielimy na porcje, oprószamy pieprzem i solą. Tak przygotowane podsmażamy na rumiano na patelni. Między czasie cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do obsmażonych żeberek. Następnie dodajemy do nich śliwki. Całość chwilkę smażymy by cebula się zarumieniła.
Następnie żeberka delikatnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku.
Komentarze