Placuszki z blachy

5 (181 ocen)

  • 45 min

Placuszki są przepyszne na ciepło i na zimno. Jako chrupiąca przekąska a także sycące śniadanie.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    0,75 l kwaśnego mleka
    1 jajko
    1,5 łyżki sody
    2 łyżki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Placuszki z blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę łączymy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, cukier, jajko, a na koniec zagniatając ciasto dodajemy kwaśne mleko. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się wolne. Następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy różne kształty i kładziemy na lekko rozgrzaną blachę. Pieczemy aż z obu stron będą rumiane. Najlepiej smakują ciepłe posmarowane masłem

Porady

Blacha nie może być gorąca

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować