Placek drożdżowy z makiem

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

uwielbiam mak i bakalie

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5litra mleka
    2 żółtka
    ½ szklanki cukru
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    100g drożdży
    6 szklanek maki
    oraz gotowa masa makowa, bakaliowa 900g
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek drożdżowy z makiem 1. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, lekko podgrzać mleko, dodać drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, następnie dodać mąkę i olej . Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać żółtka oraz mąki do uformowania ciasta. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w formie prostokąta i posmarować gotową masą. Piec ok. 40 min w 180 º C.

Porady

Placek można posmarować rozkłóconym jajkiem. Po upieczeniu przykryć będzie miększy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować